Navodila za uporabo in vzdrževanje glinene posode

OPIS

 

Glinena posoda je primerna za pripravo zdrave in okusne hrane.

 

TEHNIČNI PODATKI

 

Lončena posoda je izdelana iz naravnih materialov, mešanice gline 50%  in mešanica kalcita 50%. Kalcit daje posodi trdoto in obstojnost tudi pri visokih temperaturah.

 

VZDRŽEVANJE

 

Priprava pred uporabo:

Pred prvo uporabo je potrebno posodo splakniti z vodo, ter notranjost konkretno premazati z oljem ali z mastjo, ter pustiti stati vsaj 1 uro. Pred vsako nadaljno uporabo je tudi priporočljivo premazati notranjost posode z mastjo ali oljem.

Vzdrževanje:

Posodo peremo ročno in ne v pomivalnem stroju. Peremo samo z vročo vodo, če pa že uporabimo pralno sredstvo naj ne stoji dlje časa v posodi. Ko se posoda opere, se posodo obriše do suhega ali pusti, da se na zraku posuši sama.

 

UPORABA:

 

Posoda je primerna za peko na steklokeramični plošči, v pečici ali na ognjišču. Posode se ne sme uporabljati na plinskem štedilniku. Posodo je potrebno postopno segrevati, ne sme se jo hladno ali mokro položiti direktno na vročo površino, temveč jo je potrebno pred tem posušiti in potem postopoma segreti.

Ko posodo odstavimo s steklokeramične plošče, pečice ali iz žerjavice, je vroče ne smemo postaviti na hladno površino, kot je kamen ali beton, posodo vedno postavimo na lesen, opečen ali podoben topel material.

 

-Za kuhane jedi;  Posodo prelijemo s toplo vodo in dodamo sestavine, kuhamo na najvišji temperaturi, dokler ne zavre, nato zmanjšamo na nižjo temperaturo do konca kuhanja.

-Za pečene jedi; Posodo premažemo z oljem ali mastjo, dodamo sestavine in  dolijemo nekaj tople vode ter pričnemo s peko. Hrano vedno naložimo v hladno posodo, ki ji potem na ognju postopoma segrejemo.

- Za priprave kruha ali pogače; Posodo s pokrovom se najprej segreje, da je posoda pred pečenjem npr. kruha topla, ne vroča, ampak topla, nato dodamo v posodo testo in pokrijemo s pokrovom dokler ni kruh ali pogača pečena.