LONČENA POSODA


Spletna trgovina posoda.si je specializirana spletna prodajalna ročno izdelanih, tradicionalnih, domačih glinenih izdelkov, ki jih že stoletja izdelujejo v Srbiji. Vsi izdelki so narejeni iz naravnih materialov in na ekološki način. Vsak izdelek ima svojo zgodovino in s tem povezano zgodbo katere vam bomo predstavljali. Izdelki so pregledani v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano ter so skladni z strogo EU zakonodajo.

 

 

DEJSTVA

 

  • Lončena posoda povzroči minimalne izgube hranil v hrani, saj se v nasprotju z drugimi kovinskimi ali aluminijastimi lonci, vročina in vlaga zadržujeta v posodi med kuhanjem, torej hranila ne morejo kar izhlapeti.
  • Majhna izguba vlage tudi izboljša okus in teksturo hrane, ohranja jo sočno in svežo ter zmanjša se potreba po uporabi dodatnega olja.
  • Za jedi, ki zahtevajo počasno in enakomerno kuhanje, je lončena posoda najboljša opcija med naravnimi posodami.
  • Ponovno segrevanje hrane privede do izgube hranil, vendar, če kuhate v lončeni posodi, bo ta zadržala temperaturo hrane dalj časa, običajno ostane topla še 5-6 ur po kuhanju.
  • Glina pomaga ohranjati pH ravnotežje v telesu, ker je bazična in reagira z kislinami v živilih, s tem pa nevtralizira pH v pripravljeni hrani.
  • Glina deluje tudi kot naravno sladilo. Živila, ki imajo nižji pH kot so meso, paradižnik, krompir in riž, bodo pridobila nekaj sladkosti iz gline. Iz istega razloga so voda, čaj in kava boljšega okusa, če so kuhana v glineni posodi kot v kateri koli drugi.
  • Danes je veliko govora o toksinih (kemikalije, kovinski ioni) iz okolja, ki lahko pridejo v naše telo ravno preko kuhinjskih loncev. Pozitivna lastnost gline je njena inertnost, to pomeni da ne reagira z hranili v hrani in ne bo prišlo do prenosa toksičnih snovi v našo jed.
  • Glina prevaja infrardečo toploto, najbolj zdravo toploto za kuhanje hrane, ki daje jedem široko paleto okusov. Infrardeča toplota obdela hrano globinsko, torej jo hkrati kuha zunaj in znotraj, kar pospeši čas kuhanja in ne rabimo uporabiti previsokih temperatur, s tem pa ohranimo maksimalno vsebnost hranil. Dodatni bonus je tudi manjša potreba po soli, kar pa je idealno za ljudi, ki želijo zmanjšati njen vnos.