VZDRŽEVANJE IN UPORABA GLINENE POSODE

 

TEHNIČNI PODATKI

Lončena posoda je izdelana iz naravnih materialov, mešanice gline 50%  in mešanica kalcita 50%. Kalcit daje posodi trdoto in obstojnost tudi pri visokih temperaturah.

 

VZDRŽEVANJE

Priprava pred uporabo:

Pred prvo uporabo je potrebno posodo splakniti z vodo, dobro posušiti, ter notranjost konkretno premazati z z mastjo, ter pustiti stati vsaj 1 uro. Pred vsako nadaljno uporabo je tudi priporočljivo premazati notranjost posode z mastjo ali oljem.

Vzdrževanje:

Posodo peremo ročno in ne v pomivalnem stroju. Peremo samo z vročo vodo, če pa že uporabimo pralno sredstvo naj ne stoji dlje časa v posodi. Ko se posoda opere, se posodo obriše do suhega ali pusti, da se na zraku posuši sama.

 

UPORABA:

Posoda je primerna za peko na steklokeramični plošči, v pečici ali na ognjišču.  Če želimo osodo uporabljati na plinskem štedilniku, moramo podložiti posodo z jekleno plaščo, ki prepreči direktno in premočno segrevanje. Pri kuhanju na plinskem tedilniku nikoli ne uporabimo polne moči. Posodo je potrebno postopno segrevati, ne sme se jo hladno ali mokro položiti direktno na vročo površino, temveč jo je potrebno pred tem posušiti in potem postopoma segreti.

Ko posodo odstavimo s steklokeramične plošče, pečice ali iz žerjavice, je vroče ne smemo postaviti na hladno površino, kot je kamen ali beton, posodo vedno postavimo na lesen, opečen ali podoben topel material. V nasprotnem posoda lahko poči.

 

-Za kuhane jedi;  Posodo prelijemo s toplo vodo in dodamo sestavine, kuhamo na najvišji temperaturi, dokler ne zavre, nato zmanjšamo na nižjo temperaturo do konca kuhanja.

-Za pečene jedi; Posodo premažemo z oljem ali mastjo, dodamo sestavine in  dolijemo nekaj tople vode ter pričnemo s peko. Hrano vedno naložimo v hladno posodo, ki ji potem na ognju postopoma segrejemo.

- Za priprave kruha ali pogače; Posodo s pokrovom se najprej segreje, da je posoda pred pečenjem npr. kruha topla, ne vroča, ampak topla, nato dodamo v posodo testo in pokrijemo s pokrovom dokler ni kruh ali pogača pečena.

 

DEJSTVA O LONČENI POSODI

Lončena posoda povzroči minimalne izgube hranil v hrani, saj se v nasprotju z drugimi kovinskimi ali aluminijastimi lonci, vročina in vlaga zadržujeta v posodi med kuhanjem, torej hranila ne morejo kar izhlapeti.


Majhna izguba vlage tudi izboljša okus in teksturo hrane, ohranja jo sočno in svežo ter zmanjša se potreba po uporabi dodatnega olja.
Za jedi, ki zahtevajo počasno in enakomerno kuhanje, je lončena posoda najboljša opcija med naravnimi posodami.
Ponovno segrevanje hrane privede do izgube hranil, vendar, če kuhate v lončeni posodi, bo ta zadržala temperaturo hrane dalj časa, običajno ostane topla še 5-6 ur po kuhanju.


Glina pomaga ohranjati pH ravnotežje v telesu, ker je bazična in reagira z kislinami v živilih, s tem pa nevtralizira pH v pripravljeni hrani.
Glina deluje tudi kot naravno sladilo. Živila, ki imajo nižji pH kot so meso, paradižnik, krompir in riž, bodo pridobila nekaj sladkosti iz gline. Iz istega razloga so voda, čaj in kava boljšega okusa, če so kuhana v glineni posodi kot v kateri koli drugi.


Danes je veliko govora o toksinih (kemikalije, kovinski ioni) iz okolja, ki lahko pridejo v naše telo ravno preko kuhinjskih loncev. Pozitivna lastnost gline je njena inertnost, to pomeni da ne reagira z hranili v hrani in ne bo prišlo do prenosa toksičnih snovi v našo jed.
Glina prevaja infrardečo toploto, najbolj zdravo toploto za kuhanje hrane, ki daje jedem široko paleto okusov. Infrardeča toplota obdela hrano globinsko, torej jo hkrati kuha zunaj in znotraj, kar pospeši čas kuhanja in ne rabimo uporabiti previsokih temperatur, s tem pa ohranimo maksimalno vsebnost hranil. Dodatni bonus je tudi manjša potreba po soli, kar pa je idealno za ljudi, ki želijo zmanjšati njen vnos.