Lonec z ročaji in pokrovom za pripravo jedi na žlico, sarme, polnjenih paprik.., ki se kuhajo na odprtem ognju ali v pečici.
Posoda je primerna za kuhanje, v pečici ali na ognjišču. Posode se ne sme uporabljati na plinskem štedilniku. Posodo je potrebno postopno segrevati, ne sme se jo položiti direktno na vročo površino, temveč jo je potrebno postopoma segreti.
-Za kuhane jedi; Posodo prelijemo s toplo vodo in dodamo sestavine, kuhamo na najvišji temperaturi oz močnejšem ognju, dokler ne zavre, nato zmanjšamo na nižjo temperaturo oz. zmanjšamo ogenj do konca kuhanja.
Priprava pred uporabo:
Pred prvo uporabo je potrebno posodo splakniti z vodo, ter znotraj premazati z oljem ali z mastjo.
Vzdrževanje:
Posodo peremo ročno in ne v pomivalnem stroju. Pralno sredstvo naj ne stoji dlje časa v posodi. Ko se posoda opere, se posodo obriše do suhega ali pusti, da se na zraku posuši sama.
Lončena posoda je izdelana iz naravnih materialov, mešanice gline 50% in mešanica kalcita 50%. Kalcit daje posodi trdoto in obstojnost tudi pri visokih temperaturah.